Over Ons


Over Ons


Welkom bij de Hertetrappers


Hoe het allemaal begon…

Op 9 mei 1969 werd in het landelijke Hertsberge een wielertoeristenclub opgericht: Hertsberge Cyclo Toerisme. Enkele vrienden hadden tijdens hun zondagse babbel en drankje in ’t Oud Gemeentehuis een groep fietsers zien passeren en zo ontsproot het idee om ook in Hertsberge een fietsclub op te richten.

Op de stichtingsakte werd dit als volgt neergeschreven:  “Er werden plannen gesmeed om op zondagvoormiddag eens hard op de pedalen te duwen”.

Na het bussen van folders kwamen een aantal liefhebbers opdagen. Sommigen om hun conditie op te krikken, anderen uit nieuwsgierigheid of voor het amusement, sommigen zelfs met gewone baanfietsen zonder versnellingen, gehuld in wollen koerstruien.

De Hertetrappers waren aangesloten bij de toenmalige BWB. Deze bond richtte prachtige brevetten in die in groep werden afgelegd, maar hun handelsmerk was een streng reglement inzake fietsen, kledij en andere afspraken (spatborden waren verplicht, koersbroeken waren onzedig, … ).

Door de BWB ontdekten we de brevetten en meerdaagse uitstappen. Er werden grote brevetten en klassiekers gefietst zoals de legendarische Parijs-Roubaix, de oudste klassieker Luik-Bastenaken-Luik, het Ardens brevet in La Roche, de Waalse Pijl, Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Amstel Gold Race, Milaan San Remo, Brussel-Parijs-Brussel, Parijs-Brest-Parijs (1200 km.), de 11-stedentocht in Friesland, de ronde van Nederland en België, …

Na enkele jaren kwam de BBR-VBR en die lieten ons het fietsen van een andere kant kennen. Niet meer in groep maar individueel…. want de leuze was: “fietsen is vrijheid.”

Als club maakten we ook vele mooie uitstappen. We fietsten driemaal naar het Franse Lourdes, beklommen de grootste cols in de Pyreneeën en de Alpen en de Mont-Ventoux en Alpe-d’Huez moesten eraan geloven. Ondertussen staan ook mountainbikereizen naar Oostenrijk en Wales op ons palmares.

Ook het mountainbiken heeft zijn plaats gevonden bij de Hertetrappers. Met onze “Bossen van Vlaanderen” in december zijn we één van de grootste organisaties in België, met na 25 edities een gemiddelde van meer dan 2500 deelnemers. Maar ook voor onze “Hertsbergse Pijl” in mei en onze verschillende midweekritten kunnen we steeds rekenen op een mooi aantal deelnemers.

Meer dan 50 jaar later duwen we nog steeds hard op de pedalen. Sinds enkele jaren fietsen we in 2 volwaardige groepen. Een groep die fietst aan een zeer sportief gemiddelde, zonder daarom wielerterroristen te zijn. Een tweede groep die zijn snelheid aanpast aan een gezond en vol te houden gemiddelde en een derde groep die geniet van natuur en omgeving en zijn snelheid aanpast aan ieders mogelijkheden.

Voor onze 50e verjaardag hebben we ook een nieuwe uitrusting uitgebracht, gesponsord door 6 plaatselijke ondernemers. Zo zijn we weer klaar voor de volgende 50 jaar…